Günümüzde işe alım süreçleri hızla dijitalleşiyor ve yüz yüze gerçekleşen mülakatlar yerini online mülakatlara bırakıyor. Hem yüz yüze hem de online gerçekleştireceğin mülakatlarda yardımcı olabilecek ipuçlarını senin için derledik! Her iki mülakat türünde de; mülakat öncesinde firmayı ve pozisyonu araştırmalı, pozisyon yetkinliklerine uygun geçmiş tecrübelerinden spesifik örneklerini hazırlamalı, teknik problem oluşmasını engellemek için bağlantılarını kontrol etmeli, kameradaki görüntün için sade bir arka planı seçmeli ve mülakat öncesinde prova yapmalısın.
-
Yüz yüze bir görüşme ise, görüşme saatinden en az 5-10 dakika önce toplantının yapılacağı yerde olmalı, son dakikaya bırakmamalısın. Mülakatın online olarak gerçekleşecek ise, teknik aksaklıklara karşı öncesinde bilgisayarını, internetini ve görüşme linkini test etmeli, bulunduğun ortamın sessiz bir ortam olmasına özen göstermeli, dikkatini dağıtacak objeleri etrafından kaldırmalısın. Mülakat boyunca enerjini karşı tarafa hissettirebilmen adına kendinden emin görünmeli, mimiklerini doğru kullanmalı ve göz kontağı kurmaya dikkat etmelisin. (Yüz yüze görüşüyorsan dikkat etmen gereken noktalara kıyafetlerin, oturuş pozisyonun, beden dilin de eklenebilir)
-
Aktif dinlemeli, sorulanı cevaplanmaya odaklanmalı, şirket ve pozisyonla ile ilgili aklına takılan soruları sormalısın.
-
Örneklerini STAR tekniğini kullanarak vermeye özen göstermelisin. (STAR: State (Durum), Task (Görev), Action (Davranış/Hareket), Result (Sonuç) kelimelerinin baş harflerinin ve anlamlarının sırasıyla birleşmesiyle oluşmuştur.
-
Sorulara verebileceğin yanıtları kolaylaştırmak kendine küçük notlar yazmalı ve yanında mutlaka özgeçmişini bulundurmalısın.
-
Mülakat süreci her ne kadar tek taraflı bir değerlendirme gibi algılansa da, bu görüşmeyi iki tarafında birbirini tanımaya çalıştığı ve değerlendirdiği bir görüşme olarak düşünmeli, şirketi, çalışan profilini, aday yaklaşımlarını değerlendirerek senin için uygun bir işveren olup olmadığını anlamaya çalışmalısın.