Konfor alanı, kendini iyi hissettiğin ve kendin için oluşturduğun psikolojik alan olarak tanımlanır. Bu alan kişinin kendisi için oluşturduğu, sürprizler içermeyen, tanıdık, sadece kendi kontrolünde olan bir alandır.
Kendini keşfetmek için ve yeni hedefler belirleyebilmek, konfor alanını farkında olmalı ve bu sınırların dışına çıkabilmeli, hatta çıkmak için çabalamasın çünkü sınırlarını zorlamayı bıraktığın zaman yeni şeyler öğrenmekten ve büyümekten vazgeçmiş olursun.
Konfor alanının hemen dışına, öğrenme alanı denilen bir çerçeve alan daha vardır. Cesaretimizi toplayıp konfor alanımızdan çıkabildiğimizde kendimize dair yenilikleri tam da orada keşfederiz.
Peki konfor alanımızdan nasıl çıkabilirsin?
-
«Bunu yapamam.» demek yeni bir şeyler öğrenmene engel olacaktır, konfor alanından çıkmak için, herkesin farklı kişilik özellikleri olduğunu kendine sık sık hatırlat. Kendini olumsuz duygular içerisinde hissederken kararlı olmak güvende hissettiğin alandan çıkmak için gerekli olan en önemli adımdır. «Başarabilirim!» inancı cesur davranman gerektiğinde sonucu etkileyecektir.
-
Konfor alandan çıkmak için, senaryolar yarat. Belli bir eylem sonucunda oluşabilecek en iyi ve en kötü ihtimalleri kurgula, bu ihtimallerin ne kadarıyla ve nasıl başa çıkabileceğin hakkında düşün, sonra eyleme geç.
-
Olumsuzluk önyargısını fark et. Kendine çizdiğin sınırlardan çok daha fazlasısın! Olumsuz senaryoları daha pozitif bir perspektiften kurgulamaya çalış. Olumluları görmeye başladığında hareket geçmek için gereken motivasyonu da bulacaksın!
-
Bir şeyi yapmaktan çekindiğimizde derin bir kaygı duyarız, bu kaygıyı keşfetmeye çalış. Altta yatan kaygı, güvensizlik mi, mükemmeliyetçilik mi, başarısızlık endişesi mi ya da bunlardan daha başka bir şeyse neden korktuğumuzu keşfetmek duruma dair korkularımızı azaltır ve bizi harekete geçirmeye yardımcı olur.
-
Konfor alanından uzaklaşmak ilk başta zor gelebilir, küçük adımlar atmayı hedefle. Küçük görünen şeylerden başlayarak belli tutumlarını değiştirmeye çalış, zor ve cesaret gerektiren eylemler karar verme alışkanlığını güçlendirebilir.
-
Yaşam tarzın en büyük konfor alanın olabilir; ya henüz farkına varmadığın olumsuzlukları beraberinde getiriyorsa? Beslenme, spor gibi alışkanlıklar yoğun tempo içerisinde zor geliyor olabilir, haftada bir gün kendine bir şans ver ve vücudunu alıştığının dışında yönet.
-
Yalnız olmadığını fark et. Korkularını rahatlıkla paylaştığın ve benzer hisleri seninle paylaşan insanlara sahip olmak cesaret gerektiren bir zorluk karşısında kıymetli bir kaynak olabilir. Konfor alanlarımızdan çıkabilmekle ne kadar yüzleşirsek, korkularımız yerine cesur tepkileri o kadar kolay koyabiliriz.
-
Unutma ki, ileriye dönük olarak, konfor alanından her çıktığında kendine daha fazla güveneceksin ve bu artan güven, konfor alanının dışına çıkmaya devam etmeni daha olası hale getirecek. Ve bunu her yaptığında, gerçekten neler yapabileceğini kendine tekrar tekrar kanıtlayacaksın!